Thursday 30 July 2009

HP, először - HP, vol 01

És most nem a nyomtatóra/számítógépekre gondolok.

Talán a most kijött film miatt, bár eddig nem nagyon kavart fel egyik sem - ezt még nem láttam, csak épp ez most tényleg jónak ígérkezik (szubjektív véleményem szerint).

Viszont mostanában rengeteget jár az agyam az egész könyvsorozaton. Újranéztem a filmeket egy ideje - az új miatt. Aztán beleolvasgattam itt-ott némelyik kötetbe, átfutottam az utolsó, a legutolsó, fejezeteket, mivel még mindig olyan alacsony szinten van az angolom, hogy észrevehetően fejlődök évente. Aztán elkezdtem hallgatni a hangoskönyveket is.
Napközben be-beugranak mondatok, karakterek, helyzetek. Amikor 2000 tél elején végül rászántam magam, hogy elolvassam az első könyvet, azért tettem, mert tudtam, hogy bármennyire is nem akarok az árral és a divattal úszni, nem fogom tudni egy szekrény mélyén ülve kivárni mire elcsitul, mire megjelenik az összes könyv és film, és nyugodtan, külső őrületek nálkül leülhetek a könyvvel. Azt is tudtam, hogy hosszú út lesz, és az volt, és most értem, érek el odáig, hogy túl vagyok rajta, és rendbe tudom szedni ezt az egészet. Hogy milyen sokat jelent, és hogy tudom, nem csak nekem, sokaknak. Hogy olyanoknak is, akik amúgy nem olvastak volna, nem ezt olvastak volna, nem is akartak tudni róla de olyan sokáig tartott hogy belekeveredtek és magával ragadta őket.

Hogy most értettem meg miért írta az utolsó ajánlójában az író hogy "... neked, ha kitartasz a végsőkig Harry-vel" - hát persze, hogy kitartok, az utolsó kötetet olvasom, a végén vagyunk, nem? És nem értettem akkor sem, miután elolvastam, sem akkor mikor tavaly újraolvastam, csak most.

Kicsit mint a Végtelen történet, amikor Barnabás rájön, hogy ez az egész róla szól, hogy benne van.


Köszi, Jo :)

...

And i'm not meaning the printers/computers.

I must admit, this whole series only subsided for me now. Lateley i'm starting to comprehend how much it meant, means to me, and what it means, too. It took a long time. It was a long journey, and i knew it will be long
when it started, in the early winter in 2000.

But only recently, when i watched the movies again, read parts of of different volumes again, and read the very last chapters again, made a part of the dedication at the beginning of the last book real sense: "and for you, dear reader, if you stay with Harry until the end" (not correct quote). I thought, yeah, of course, i'm reading the last one, i will read it until the end, so what?

I did not understand it after finishing the book, not even after reading it again a year later. Only now did it made sense.
A bit like in the Neverending Story, when the reader boy (Sebastien? it's Barnabas in hungarian) realizes that it's him in the book, it's about him.

Thanks, Jo :)