Saturday 9 May 2009

Zoknik - Socks

Készen vannak :)

Kb 20 képet csináltam és egyszerűen nem tudtam elkapni jól a színeket. Oké, először is, a kamerám az egy mobil, másodszor, úgy néz ki nekem is baromi jó színlátásom van.
Pár hete megcsináltam egy színlátási tesztet; munka után, fáradtan, és tudtam, hogy még egyszer át kellett volna szaladnom rajta, de hát fáradt voltam. Eredmény: 6 pont. Ma megismételtem, nappali fénynél, frissen, eredmény: tökéletes nulla. (Minél alacsonyabb a pontszám, annál jobb az eredmény).
Ami megmagyaráz pár dolgot, mint például, hogy miért nem tudom még mindig kiválasztani, hogy a kéknek melyik árnyalata tetszik a legjobban. Túl sok van.

Ami a zoknikat illeti, volt pár dolog amit elrontottam:

- két különböző gombolyagot használtam, ami hagyján, de különböző helyeken voltak a mintában - ügyes;
- 48 szemmel haladtam soronkéntegy darabig, mielőtt rájöttem volna, hogy 40 is elég;
- a körkötőtű damilja túl rövid volt és nem elég hajlékony;
- a szára túl rövid, ez mondjuk szándékosan, mivel ez egy tanulódarab, csak be akartam fejezni minél előbb;
- 5 milis tűkkel fejeztem be, mégis túl szoros lett.

A többi dolog, úgy mint laza szemek, csűnya sarok, csak a gyakorlat hiánya miatt vannak, de ezeket meg kell jegyeznem a jövőre nézve.

Ó, és vettem bélésnek való anyagot a csikóhalas tatyóhoz, halványkéket és törtfehéret. Már csak össze kell varrni...

...

They are finished :)

I made about 20 pictures and just couldn't get the colours right. OK, first, my camera is a mobile phone, second, it looks like i too have damned good coloursight.
I made a colour vision test a few weeks ago, after work, being tired and knew at the end that i should do some final checks but, well, i was tired. I scored a 6. Today, i did it again, at daylight, while not tired. Scored a perfect zero. (The lower the score, the better.)
Which explains a few things, like never being able to pick my favourite shade of blue. There's too many.

Concerning the socks, there are a couple errors there:

- cast on from 2 different balls - in 2 different places on the colouring - welldone;
- did 48 stiches per round for a while before realising i need only 40;
- the needles were too short and not flexible enough;
- cuff too short - deliberately, its a learning piece, just wanted to finish;
- cast off with 5 mm needles - still too tight.

The other stuff, like loose stiches, heel not pretty etc, just needs practice. The above stuff is something like "note to self" for the future.

Ah, and bought some fabric for lining the seahorse bag, pale blue and ivory. Now i just have to sew it in...

Fura térkép - Strange map

Hát ez kész.

Kerestem térképet usa tagállamokról (valamikor régen fejből ment az összes, vaktérképen) és találtam ezt az érdekeset.
Ehem. Szóval Új-Mexikó. Nagyszerű. Egy másik térkép szerint meg Iowa.
Asszem ezután rendszeresen fogom olvasni ezt a blogot. Haláli :) (Eltekintve a bejegyzéscím alatti hirdetésektől :P ) Ez itt különösen tetszik :)
Ez pedig megerősített abban, amiről mostanában olvastam odaát SamuraiKnitter-nél, hogy a mi nyugati kultúránk és történelem-tanításunk (és ennélfogva tudásunk) mennyire elfogult saját magunk felé. Ez egy 1418-as kínai térkép 18. századi másolata. o.O
Azok a kis kínaiak feltérképezték egész Amerikát 80 évvel azelőtt, hogy Kolombusz odatévedt volna abban a tudatban, hogy Indiában van.
Az Antarktiszról nem is beszélve. o.O
A tegnapi Metro-ban is volt egy cikk pont ilyesmi témában, miszerint találtak egy 7000 (az i.e. 5000) farmot valahol errefelé, talán Törökországban? Nem emlékszem az országra pontosan. Mindegy, lényeg, hogy ez a legrégebbi földművelésre utaló lelet. Európában.
A gabonafajta, amit találtak, határozottan ázsiai cucc. Ahonnan egyezer évbe telt, hogy eljusson a technológia hozzánk - Kínában 8000 éves a földművelés.


Ez meg csak simán aranyos.

...

So, I was looking up usa states maps on the net, when i found this blog. Niiice. So, Hungary is New Mexico. Or Iowa. But i really like this one too.

And i found another evidence regarding the topic i read about lately at SamuraiKnitters, namely that our teaching of history and so our knowledge is strongly biased towards the western civilisation. The picture above is a 1418 chinese map of the world (its an 18th century copy). Those buggers mapped the whole America 80 years before Columbus arrived there thinking that he is in India.
Not to mention Antarctica is pictured there too. o.O

Still in this topic, just yesterday, there was an article in Metro about a new archeological finding somewhere in Europe, Turkey maybe? Can't remember. Anyways. It was a 7000 years old (that's 5000 BC) farm. Whit grains coming from Asia.
Apparently the chinese preceded the west in this - again. With about a thousand years. Which means that they are farming for 8000 years now, since 6000 BC. Bloody hell.


And this is just simply cute :)